Σπουδές στο Τμήμα ΙΕ

Αντικείμενο Σπουδών

Η διάρκεια σπουδών είναι 8 εξάμηνα με σύνολο 240 διδακτικών μονάδων. Τα επτά είναι εξαμηνιαία προγράμματα διδασκαλίας, ενώ στο όγδοο εξάμηνο πραγματοποιείται η Πρακτική Άσκηση. Για την ολοκλήρωση των σπουδών εκπονείται η Πτυχιακή Εργασία.

Οι σπουδές χαρακτηρίζονται από διεπιστημονική προσέγγιση η οποία συνδυάζει σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και επιτεύγματα της τεχνολογίας σε θέματα εργαστηριακών αναλύσεων και διαγνωστικών μεθόδων, και σε προηγμένα εργαλεία, μεθόδους και τεχνικές που βασίζονται στη χρήση Η/Υ.

 

Επαγγελματική Δραστηριότητα Πτυχιούχων

Οι πτυχιούχοι έχουν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, ώστε να δραστηριοποιούνται σε πάσης φύσεως ιατρικά εργαστήρια όπως Μικροβιολογικό - Ιολογίας, Βιοχημικό, Αιματολογικό, Αιμοδοσίας - Τράπεζα Αίματος, Ανοσολογικό - Ιστοσυμβατότητας, Πυρηνικής Ιατρικής (εργαστήρια, μέρος RIA ), Ορμονολογικό - Ενδοκρινολογικό, Τοξικολογικό, Παθολογοανατομικό - Ογκολογικό, Κυτταρολογικό, Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας, Πειραματόζωων και σε οτιδήποτε άλλα που έχουν σχέση με το γνωστικό τους αντικείμενο. Είναι σε θέση να εφαρμόσουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων και να αξιολογήσουν το ποιοτικό αποτέλεσμα αυτών.  Ειδικότερα οι πτυχιούχοι του τμήματος :

  • Δίνουν οδηγίες στους εξεταζόμενους για την κατάλληλη προετοιμασία τους και τη σωστή συλλογή του δείγματος για την εκάστοτε εξέταση. Προβαίνουν στη λήψη βιολογικών δειγμάτων, παραλαμβάνουν και προετοιμάζουν τα προς εξέταση δείγματα, παρασκευάζουν όλα τα απαραίτητα υλικά, αντιδραστήρια και διαλύματα, παρασκευάζουν επιχρίσματα και εκτελούν τεχνικές χρώσεων, προετοιμάζουν και ελέγχουν κάθε είδους όργανο και μηχάνημα που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν, αναλαμβάνουν υπεύθυνα και υπογράφουν την εκτέλεση του τεχνολογικού μέρους όλων των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιούν.
  • Στο εργαστήριο Αιμοδοσίας - Τράπεζας Αίματος, δίνουν οδηγίες στους υποψήφιους αιμοδότες - ασθενείς για την κατάλληλη προετοιμασία τους πριν από την αιμοληψία, παρασκευάζουν τα παράγωγα αίματος, κλπ.
  • Στο εργαστήριο πειραματόζωων φροντίζουν για τη σωστή εκτροφή, διαβίωση και επιλογή των πειραματόζωων και οργανώνουν την αναπαραγωγή τους, επιμελούνται τη χορήγηση των φαρμάκων και τη νάρκωση κατά ανώδυνο τρόπο, έτσι ώστε να γίνουν οι διάφορες επεμβάσεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες περί προστασίας των ζώων.
  • Συμμετέχουν στο σχεδιασμό των εργαστηριακών χώρων, στην επιλογή εξοπλισμού (μηχανημάτων - οργάνων) και των πλέον κατάλληλων εργαστηριακών μεθόδων, στις επιτροπές προμηθειών αναλώσιμου υλικού, στον ποιοτικό έλεγχο των αποτελεσμάτων, στην τήρηση αρχείων, στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του εργαστηριακού προσωπικού και στις εργασίες και ερευνητικές μελέτες που εκπονούνται στα εργαστήρια.
  • Επιβλέπουν την ορθή, τακτική συντήρηση και καθαρισμό των μηχανημάτων, οργάνων και σκευών και εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται.
  • Απασχολούνται στην εκπαίδευση σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία και είναι δυνατό να εξελιχθούν ιεραρχικά στα τμήματα της ειδικότητάς τους μέχρι και τη θέση του προϊσταμένου.

Επικοινωνία

Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

  • Διεύθυνση: Τ.Κ. 411 10, Λάρισα
  • Τηλ. Κέντρο: 2410 684200
  • Email: pr@teilar.gr
  • Fax: 2410 610803
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…