Food InnovaLab

Περιγραφή - Τομείς
 
Η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου αφορά όλους τους τομείς των τροφίμων και της διατροφής του ανθρώπου.

Ενδεικτικά αναφέρονται:
- Ανάλυση τροφίμων και επιμολυντών τους.
- Έρευνα και ανάπτυξη νέων τροφίμων σε εργαστηριακή και βιομηχανική-ημιβιομηχανική κλίμακα.
- Επίλυση προβλημάτων παραγωγής τροφίμων.
- Εκτίμηση κινδύνων και αύξηση χρόνου ζωής των τροφίμων. 
- Θρεπτική αξία των τροφίμων και βελτίωση της.
- Βιολειτουργικά και νεοφανή τρόφιμα.
- Αξιοποίηση Υποπροϊόντων Βιομηχανιών Τροφίμων με Χημικώς Καθαρές Μεθόδους.
- HACCP.
 
Κώδικες κατάταξης επιστημονικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων της ΓΓΕΤ:
6. ΧΗΜΕΙΑ
·         6.1. Αναλυτική Χημεία (6.1.1 Βιοχημική Ανάλυση, 6.1.2 Χρωματογραφική Ανάλυση, 6.1.4 Φασματοσκοπία Εκπομπής και Απορρόφησης, 6.1.5 Φθορισμομετρία, 6.1.7 Φασματοσκοπία Υπερύθρου, Rαhman και Μικροκυμάτων, 6.1.10 Mικροχημική Ανάλυση, 6.1.11 Μικροσκοπία, 6.1.13 Μέθοδοι Θερμικής Ανάλυσης)
·         6.2. Ανόργανη Χημεία (6.2.9 Χημεία Νερού)
·         6.3. Βιοχημεία (6.3.1 Πρωτεΐνες, 6.3.2 Αλκαλοειδή, 6.3.3 Αντιμεταβολίτες, 6.3.7 Ενζυμολογία, 6.3.8 Αρωματικά Έλαια, 6.3.9 Λιπαρά Οξέα, 6.3.10 Ζύμωση, 6.3.16 Λιποειδή, 6.3.18 Μικροβιολογική Χημεία, 6.3.20 Πεπτίδια, 6.3.24 Φυσικά Προϊόντα, 6.3.25 Ιχνοστοιχεία, 6.3.26 Μεμβράνες).
·         6.4. Χημεία Μακρομορίων (6.4.1 Πολυμερή , 6.4.2 Κυτταρικά Πλαστικά, 6.4.3 Κυτταρίνη, 6.4.4 Μακρομόρια, 6.4.5 Τροποποίηση Μακρομορίων, 6.4.6. Χημεία Μονομερών, 6.4.7 Φυσικές Ίνες, 6.4.8 Πολυπεπτίδια και Πρωτεΐνες, 6.4.9 Πολυσακχαρίτες, 6.4.10 Σταθερότητα Μακρομορίων, 6.4.11 Σύνθεση Μακρομορίων).
10. ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
·         10.6. Διαιτητική (Διαιτολογία) (10.6.1 Πέψη, 10.6.2 Παθήσεις Διατροφής, 10.6.3 Τοξικότητα της Τροφής, 10.6.4 Παθογόνα Τροφής)
11. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
·         11.3. Χημική Μηχανική και Τεχνολογία (11.3.1 Μέθοδοι Διαχωρισμού, 11.3.9 Μικροδομημένα Υλικά, 11.3.10 Φαινόμενα Μεταφοράς).
·         11.9. Τεχνολογία και Μηχανική Περιβάλλοντος (11.9.1 Βιομηχανικά Απόβλητα, 11.9.6 Έλεγχος Ρύπανσης Νερού).
·         11.10. Τεχνολογία Τροφίμων (11.10.1 Τεχνολογία Αλκοολούχων Ποτών, 11.10.2 Πρόσθετα Τροφίμων, 11.10.3 Γαλακτοκομία, 11.10.4 Τεχνολογία Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης, 11.10.5 Τεχνολογία Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, 11.10.6 Συντήρηση Τροφίμων, 11.10.7 Μικροβιολογία Τροφίμων).
·         11.11. Βιομηχανική Τεχνολογία (11.11.1 Βιομηχανικές Διεργασίες, 11.11.3 Μηχανική Διεργασιών).
 

Είναι θεσμοθετημένο; (Ναι/Όχι. Αν Ναι, ΦΕΚ Ίδρυσης:
OXI
Υπηρεσίες
 
1.                   Αναλύσεις τροφίμων.
2.                   Αναλύσεις για την εκτίμηση επιπέδων επιμολυντών σε τρόφιμα.
3.                    Έρευνα και ανάπτυξη νέων τροφίμων σε εργαστηριακή και βιομηχανική-ημιβιομηχανική κλίμακα.
4.                   Ανάπτυξη καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων.
5.                   Διαχείριση και αξιοποίηση απόβλητων βιομηχανιών τροφίμων για την δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας.
6.                   Μελέτες HACCP
Λοιπά (βλέπε Ερευνητικές Δραστηριότητες).  
Δραστηριότητες
 
1.       Περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.
2.       Υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
3.       Περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες.
4.       Περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία (π.χ. Βιταμίνες).
5.       Μέτρηση αντοχής λιπαρών υλών στην οξείδωση.
6.       Αναλύσεις, ταυτοποίηση και κλασματοποίηση φυσικών εκχυλισμάτων (π.χ. Αιθερίων ελαίων).
7.       Διάφορες άλλες αναλύσεις τροφίμων.
8.       Ανάπτυξη νέων προϊόντων.
9.        Η δημιουργία ασφαλών λειτουργικών τροφίμων με έμφαση στην μικροενκαψυλίωση βιοδραστικών συστατικών και την επανεκτίμηση της βιοδραστικότητάς τους.
10.    Η διαχείριση και αξιοποίηση απόβλητων βιομηχανιών τροφίμων για την δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας.
11.    Η αύξηση του χρόνου ζωής και η βελτίωση της βιοδραστικότητας μικροσυστατικών των τροφίμων με προσθήκη εκχυλισμάτων φυσικών προϊόντων.
12.    H βελτιστοποίηση βιοδιαθεσιμότητας βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
13.    Προσδιορισμός αλλεργιογόνων στα τρόφιμα και στα αγροτικά προϊόντα.
14.    Η ανίχνευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε τρόφιμα.
15.    Έρευνα και ανάπτυξη νέων τροφίμων σε εργαστηριακή και βιομηχανική-ημιβιομηχανική κλίμακα.
Εκτίμηση μικροβιολογικών κινδύνων και του χρόνου ζωής τροφίμων.  
Υποδομές
 
Η παρακάτω υποδομή είναι εγκατεστημένη στα εργαστήρια Ενόργανης Αναλυτικής Χημείας, Κυτταρικών Καλλιεργειών και Ανάλυσης Επιμολυντών Τροφίμων, Ημιβιομηχανικής Κλίμακας, Μικροβιολογίας Τροφίμων, Γάλακτος & Γαλακτοκομικών Προϊόντων και Οργανοληπτικού Ελέγχου του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων:
1.       ΗΡLC/Diode Array/ Fluoresence/Refractive Index
2.       GC/MS/FID)
3.       DSC
4.       FTIR
5.       UV-Vis phasmatophotometer.
6.       Rancimat
7.       Colorimeter
8.       Laboratory refrigerators and freezers.
9.        Freeze Dryer
10.   PCR & Real Time PCR
11.   Laminar Flow (Class II)
12.   Centrifuges
13.   Ultrasonic bath
14.   ELISA
15.   Incubators
16.   Viscometers (Oswald capillary & Brookfield)
17.   Semi-industrial scale rotary evaporator
18.   Texture analyser
19.   Gerber
Όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός που είναι εγκατεστημένος στα παραπάνω εργαστήρια.  

Ερευνητικά έργα (τίτλοι)
 
1.       «Μελέτη παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγή υγιεινών & ασφαλών τροφίμων με προηγμένες τεχνολογικές μεθόδους». ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης Ι – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα Τ.Ε.Ι.).
2.       «Απομόνωση αντιοξειδωτικών από αρωματικά φυτά για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών». ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης Ι – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα Τ.Ε.Ι.).
3.       «Μελέτες - χρήσεις φυσικών προϊόντων ελληνικής προέλευσης στην κοσμητολογία - αισθητική». ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης Ι – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα Τ.Ε.Ι.).
4.       «Ανάπτυξη νέας τεχνολογίας για την ταχεία αποπίκρυνση της ελιάς και την παρασκευή υψηλής θρεπτικής αξίας προϊόντων». ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης Ι– Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα Τ.Ε.Ι.).
5.       «Εφαρμογή τεχνικώς απλών καθαρών τεχνολογιών (εκχύλιση σε θερμοκρασία νέφωσης, αερόβια θερμόφιλη λιπασματοποίηση) σε ολοκληρωμένο σύστημα πλήρους αξιοποίησης αποβλήτων οινοποίησης για την παραγωγή φυσικών αντιοξειδωτικών και φυτοχώματος». (ΑΘΗΝΑ 2004 - Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας).
6.       «Μελέτη φυσικών συστατικών και βιολογικών δράσεων παραδοσιακών ηδύποτων: «Μαστίχα Χίου» και «Κίτρου Νάξου». (ΑΘΗΝΑ 2004 - Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας).
7.       «Βελτιστοποίηση των βιολογικών δράσεων αιθέριων ελαίων ελληνικών αρωματικών φυτών». ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης II - Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα Τ.Ε.Ι.).
8.       Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «e-Dairy Farm» στα πλαίσια του Leonardo da Vinci. Συμμετέχοντες: Βέλγιο (Food-MAC Network - MAC-Team aisbl), Γαλλία (CCC - Communauté de Communes du Cézallier, ENIVL Aurillac Ecole Nationale des Industries Laitières et de la Viande d'Aurillac Syndicat des Jeunes Agriculteurs du Cantal), Ελλάδα (T.E.I. Αθήνας, ATExcelixi, Εθνική Επιτροπή Γάλακτος, Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε.), Ουγγαρία (Széchenyi István - Agricultural secondary technical and vocational school, METE - Hungarian Scientific Society for Food Industry, HBMTAK Chamber of Agriculture Hajdú-Bihar County), Πορτογαλία (AESBUC – Associação para a Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica, ANCOSE - Associação Nacional de Criadores de Ovinos Serra da Estrela).
9.       «Δημιουργία τροποποιημένων παραγωγικών διαδικασιών για την παραγωγή διαφορών ειδών επιτραπέζιας ελιάς εμπλουτισμένων σε φυσικά αντιοξειδωτικά με απώτερο σκοπό την δημιουργία λειτουργικών προϊόντων» για την Εταιρία ΡΟΗ Α.E.
10.    «Παρασκευή νανοτεμαχιδίων διασποράς που περιέχουν πρόπολη με απώτερο σκοπό την απόσμηση της καθώς & την αύξηση της διαλυτότητας της σε υδατικά μέσα» για την Εταιρία Μελισσοκομική Ελλάς-Κωνσταντίνος Ντούλιας. Πρόγραμμα στα πλαίσια της Δράσης «Κουπόνια Καινοτομίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».
11.   «Εκτίμηση της αντιμικροβιακής δράσης των κλασμάτων της μαστίχας πριν και μετά τον εγκλωβισμό τους σε λιποθυμικούς φορείς με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου ζωής και την βελτιστοποίηση βιολογικών δράσεων & οργανοληπτικών χαρακτηριστικών προϊόντων γάλακτος» («Study of the antimicrobial activity of Chios mastic gum fractions before and after encapsulation in liposomes in order to prolong the shelf life and enhance the biological activities and sensory characteristics of milk products»). Έργο «Αρχιμήδης ΙΙΙ - Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας» (κωδικός MIS 379389).
12.   «Έρευνα και ανάπτυξη συστήματος διασφάλισης υγιεινής τροφίμων (haccp) για την εταιρία Selective Foods E.Π.E.».
13.   «Εστίαση-Έλεγχος της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων σε χώρους μαζικής εστίασης - Παρεμβατικά προγράμματα». (MIS 372969). Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους. Υπεύθυνος έργου: Τ.Ε.Ι. Αθήνας (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων) (Μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας)
14.   «Μελέτη βελτιστοποίησης λειτουργίας της μονάδας εκχύλισης φυσικών αντιοξειδωτικών από φύλλα ελιάς με το διακριτικό όνομα Belis» για την Εταιρία ΡΟΗ Α.E.
15. Μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρία ΒΙΟΡΥΛ Α.Ε. (Χημική & Γεωργική Βιομηχανία-Έρευνα). Ανάπτυξη προγραμμάτων και εργασιών έρευνας στα θέματα Ι) Ανάλυση φυσικών εκχυλισμάτων (π.χ. αιθερίων ελαίων), ΙΙ) Ανάπτυξη νέων προϊόντων τροφίμων, ΙΙΙ) Μέτρηση αντοχής λιπαρών υλών στην οξείδωση, IV) Μέτρηση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, V) Προσδιορισμός βαρέων μετάλλων, VI) Προσδιορισμός περιεκτικότητας σε αφλατοξίνες, VII) Προσδιορισμός περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία (π.χ. βιταμίνες), VIII) Δημιουργία λειτουργικών τροφίμων με έμφαση στην μικροενκαψυλίωση βιοδραστικών συστατικών, IX) Διαχείριση και αξιοποίηση απόβλητων βιομηχανιών τροφίμων για την δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας, X) Αύξηση του χρόνου ζωής και βελτίωση της βιοδραστικότητας μικροσυστατικών των τροφίμων με προσθήκη εκχυλισμάτων φυσικών προϊόντων, XI) Βελτιστοποίηση βιοδιαθεσιμότητας βιταμινών και ιχνοστοιχείων και XII) Εκτίμηση χημικών και βιολογικών κινδύνων στα τρόφιμα, ανίχνευση και προσδιορισμός αλλεργιογόνων σε τρόφιμα και σε αγροτικά προϊόντα.  
Ερευνητικά αποτελέσματα/προϊόντα (επιγραμματικά)
 
Ø Διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών
1.       Extraction and identification of natural antioxidant from Sideritis euboea (mountain tea). (2005). Tsaknis J. and Lalas S. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53 (16), 6375-6381.
2.       Physicochemical changes of olive oil and selected vegetable oils during frying. (2006). Chatzilazarou A., Gortzi O., Lalas S., Zoidis E.and Tsaknis J. Journal of Food Lipids, 13 (1), 27-35. Η δημοσίευση αυτή ανακηρύχτηκε από τον εκδοτικό οίκο Blackwell Publishing ως η καλύτερη για το έτος 2006 στον τομέα των λιπιδίων τροφίμων (Food Lipids).
3.       Effect of essential oil of Citrus cinensis cv new hall - Citrus aurantium (indigenous in Greece) upon growth of Yarrowia lipolytica. (2006). O. Gortzi, S. Papanikolaou, S. Lalas, M. Galiotou-Panayotou and P. Mitliaga. Planta Medica, 72 (11), 1074-1074.
4.       Application of cloud point extraction using surfactants in the isolation of physical antioxidants (phenols) from olive mill wastewater (2006). E. Katsoyannos, A. Chatzilazarou, O. Gortzi, S. Lalas, Sp. Konteles and P. Tataridis. Fresenius Environmental Bulletin, 15 (9B), 1122-1125.
5.       Frying stability of Moringa stenopetala seed oil. (2006). Lalas S., Gortzi O. and Tsaknis J. Plant Foods for Human Nutrition, 61 (2), 99-108.
6.       Reevaluation of antimicrobial and antioxidant activity of Thymus spp. extracts before and after encapsulation in liposomes. (2006). O. Gortzi, S. Lalas, I. Chinou and J. Tsaknis. Journal of Food Protection, 69 (12), 2998-3005.
7.       Evaluation of the antimicrobial and antioxidant activities of Origanum dictamnus extracts before and after encapsulation in liposomes. (2007). O. Gortzi, S. Lalas, J. Tsaknis and I. Chinou. Molecules, 12, 932-945.
8.       Enhanced bioactivity of Citrus limon (Lemon Greek cultivar)extracts, essential oil and isolated compounds before and after encapsulation in liposomes. (2007). O. Gortzi, S. Lalas, J. Tsaknis, I. Chinou. Planta Medica, 73 (9), 881-881.
9.       Irradiation effect on oxidative condition and tocopherol content of vegetable oils. (2007). Lalas S., Gortzi O., Tsaknis J. and Sflomos K. International Journal of Molecular Sciences, 8, 533-540.
10.    Protection of traditional Greek foods using a plant extract. (2007). Lalas S., Aggelousis G., Gortzi O., Dourtoglou V., and Tsaknis J. Italian Journal of Food Science, 19 (3), 279-286.
11.    Hepatoprotective effect of Pistacia lenticus var. Chia total extract against carbon tetrachloride-induced liver damage in rats. (2008). Mavridis S.K., Gortzi O., Lalas S., Paraschos S., Skaltsounis A.L., Pappas I.S. Planta Medica, 74 (9), 1023-1023.
12.    Recovery of natural antioxidants from olive mill wastewater using Genapol-X080. (2008). Gortzi O., Lalas S., Chatzilazarou A., Katsoyannos E., Papakonstandinou Sp. and Dourtoglou E. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 85 (2), 133-140.
13.    Reevaluation of bioactivity and antioxidant activity of Myrtus communis extract before and after encapsulation in liposomes. (2008). O. Gortzi, S. Lalas, I. Chinou and J. Tsaknis. European Food Research and Technology, 226 (3), 583-590.
14.    Effect of Citrus essential oil addition upon growth and cellular lipids of Yarrowia lipolytica yeast (2008). Papanikolaou S., Gortzi O., Margeli E., Chinou I., Galiotou-Panayotou M., Lalas S. European Journal of Lipid Science and Technology, 110 (11), 997-1006.
15.    Liposomal incorporation of carvacrol and thymol isolated from the essential oil of Origanum dictamnus L. and in vitro antimicrobial activity (2009). C.C. Liolios, O. Gortzi, S. Lalas, J. Tsaknis and I. Chinou. Food Chemistry, 112, 77-83.
16.    Removal of polyphenols from wine sludge using cloud point extraction. (2010). A. Chatzilazarou, E. Katsoyannos, O. Gortzi, S. Lalas, Y. Paraskevopoulos, E. Dourtoglou, and J. Tsaknis. Journal of the Air & Waste Management Association, 60 (4), 454-459.
17.    Chemical composition - biological activities of selected samples of propolis from South Greece. (2010). K. Graikou, I. Chinou, O. Gortzi, S. Lalas. Planta Medica, 76 (12), 1198-1198.
18.    Enrichment of table olives with phenolic compounds from olive leaves. (2011). S. Lalas, V. Athanasiadis, O. Gortzi, M. Bounitsi, I. Giovanoudis, J. Tsaknis, F. Bogiatzis. Food Chemistry, 127 (4), 1521-1525.
19.    Effects of essential oils on milk production and composition, and rumen microbiota in Chios dairy ewes. (2011). Giannenas, I., Skoufos, J., Giannakopoulos, C., Wiemann, M., Gortzi, O., Lalas, S., and Kyriazakis, I. Journal of Dairy Science, 94 (11), 5569-5577.
20.    Determination of antimicrobial activity and resistance to oxidation of Moringa peregrina seed oil (2012). Lalas S., Gortzi O, Athanasiadis V., Tsaknis J. and Chinou I. Molecules, 17, 2330-2334.
21.    Development and evaluation of a novel membrane mimic system (PC/CHOL liposome- β-Lg formulation) for vitamin E delivery. (2012). M. Rovoli, O. Gortzi, S. Lalas and G. Kontopidis. Annals of Nutrition and Metabolism 60, 131-145. DOI:10.1159/ 000337881.
22.    Evaluation of the suitability of low hazard surfactants for the separation of phenols and carotenoids from red-flesh orange juice and olive mill waste water using cloud point extraction. (2012). E. Katsoyannos, O. Gortzi, Ar. Chatzilazarou, V. Athanasiadis, J. Tsaknis, and S. Lalas. Journal of Separation Science, 35 (19), 2665-2670.
23.    Full characterisation of Crambe abyssinica Hochst. seed oil. (2012). S. Lalas, O. Gortzi, V. Athanasiadis, Ef. Dourtoglou and V. Dourtoglou. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 89 (12), 2253-2258.
24.    An improved method for the discrimination of oils and fats. (2013). Th. Dourtoglou, V. Dourtoglou, V. Diamadopoulou and S. Lalas. Analytical Methods, 5(2), 546-553.
25.    Effect of artificial aging using eleven different wood chips on the antioxidant activity, phenolic profile, sensory properties and color of two Greek red wines. (2013). O. Gortzi, X. Metaxa, G. Mantanis and S. Lalas. Food Chemistry, 141 (3), 2887-2895.
26.    β-Lactoglobulin improves liposome’s encapsulation for vitamin E delivery. (2013). Gortzi O., Rovoli M., Lalas S. and Kontopidis G. Journal of Liposome Research, 1st review submitted.
27.    A new method for the discrimination of bottled wines from different grape varieties using volatiles. (2013). Dourtoglou V., Antonopoulos A., Lalas S. and Dourtoglou Th. Food Chemistry, under review.
 
Ø Παρουσιάσεις εργασιών σε επιστημονικά συνέδρια με κριτές
1.       Quality changes of olive oil and other selected vegetable oils during frying. (2005). Tsaknis J., Chatzilazarou Α., Gortzi O., Zoidis Ε., Lalas S., and Bratakos M. Traditional Mediterranean Diet: Past, Present and Future, 2nd International Conference, που οργανώθηκε από: (1) το Υπουργείο Ανάπτυξης, (2) τον Δήμο Αθηναίων, (3) τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και (4) την Εταιρεία Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (Ε.Τ.Α.Τ. α.ε.). Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα (21-22 Απριλίου).
2.       Μέτρηση της Επίδρασης Ιονίζουσας Ακτινοβολίας στην Περιεκτικότητα σε Τοκοφερόλες και στην Αντίσταση στην Οξείδωση Διαφόρων Ειδών Λαδιού. (2005). Σ. Λαλάς, Β. Σινάνογλου,Δ. Νικολόπουλος, Θ. Πάνου και Κ. Σφλώμος. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Σύγχρονες Τάσεις στον Τομέα των Λιπών και Ελαίων» που οργανώθηκε από το Greek Lipid Forum. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα (8-9 Ιουνίου).
3.       Επίδραση της γ-ακτινοβολίας στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και στην λιπιδική σύσταση του κρόκου του αυγού. (2005). Β. Σινάνογλου, Κ. Σφλώμος, Ν. Πανοπούλου, Σ. Λαλάς, Α. Μπατρίνου και Ι. Κανδαράκης. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Σύγχρονες Τάσεις Στον Τομέα Των Λιπών Και Ελαίων» που οργανώθηκε από το Greek Lipid Forum. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα (8-9 Ιουνίου).
4.       Χαρακτηρισμός του ελαιολάδου ως προς τη γεωγραφική του προέλευση με την χρήση της Principal Component Analysis βασισμένη στο επί τοις εκατό ποσοστό των λιπαρών οξέων. (2005). Β. Ντουρτόγλου, Θ. Ντουρτόγλου, Α. Μάμαλος, Θ. Λουπέτης, Β. Διαμαντοπούλου, Ε. Στεφάνου και Σ. Λαλάς. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Σύγχρονες Τάσεις Στον Τομέα Των Λιπών Και Ελαίων» που οργανώθηκε από το Greek Lipid Forum. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα (8-9 Ιουνίου).
5.       Re-evaluation of bioactivities of various plants (Origanum dictamnus, Thymus and Myrtus species) of Greek origin, before and after encapsulation in liposomes. (2005). I. Chinou, O. Gortzi, C. Liolios, S. Lalas and I. Tsaknis. 53rd Annual Congress of GA, Florence, Italy (21st-25th August).
6.       Application of cloud point temperature extraction with the aid of surfactants in the isolation of physical antioxidants (phenols and vitamin E) from olive mill wastewater (OMW) and wine production wastes. (2005). E. Katsoyannos, A. Chatzilazarou, O. Gortzi, S. Lalas, Sp. Konteles and P. Tataridis. 13th International Symposium on Environmental Pollution and its Impact on Life in the Mediterranean Region, Thessaloniki – Greece (8th-12th October).
7.       Ethnobotanical review of the Greek endemic plant Origanum dictamnus. Volatile constituents-Biological activities. (2005). C. Liolios, S. Lalas, E. Protopappa, I. Tsaknis, I. Chinou. Conference of the Phytochemical Society of Europe: “Phytotherapy - the role of an ancient tradition in modern times”. Funchal, Madeira, Spain (1st-5th November).
8.       Μελέτες- χρήσεις φυσικών προϊόντων (πρόπολη και βασιλικός πολτός) Ελληνικής προέλευσης στην κοσμητολογία – αισθητική. (2005). Ο. Γκορτζή, Ι. Χήνου, Σ. Λαλάς και Ε. Πρωτόπαπα. 1ο Συνέδριο ΕΠΕΑΕΚ Αρχιμήδης «Καινοτόμος Ανάπτυξη και Τεχνολογία: Ποσοτική και Ποιοτική Αντιμετώπιση». Αθήνα (24 ως 26 Νοεμβρίου).
9.       Απομόνωση αντιοξειδωτικών από αρωματικά φυτά [Myrtus communis, Origanum dictamnus (άγριος και καλλιεργημένος)] για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών. (2005). Ο. Γκορτζή, Ι. Χήνου, Σ. Λαλάς και Ι. Τσάκνης. 1ο Συνέδριο ΕΠΕΑΕΚ Αρχιμήδης «Καινοτόμος Ανάπτυξη και Τεχνολογία: Ποσοτική και Ποιοτική Αντιμετώπιση». Αθήνα (24 ως 26 Νοεμβρίου).
10.    Screening for antioxidant activity of Greek plant extracts. (2006). N. Aligiannis, E. Kalpoutzakis, O. Gortzi, S. Lalas, A.I. Skaltsounis and S. Mitakou. 4th International Conference on Natural Products: A change for the future of mankind. Leysin, Switzerland (28th – 31st May).
11.    Επανεκτίμηση της βιοδραστικότητας του βασιλικού πολτού μετά τον εγκλωβισμό σε λιποσώματα. (2006). Ό. Γκορτζή, E. Μέλλιου, Σ. Λαλάς, Ι. Τσάκνης, I. Χήνου και Ε. Πρωτόπαπα. Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Βιοτεχνολογίας με θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βιοτεχνολογία». Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα (5 Ιουνίου).
12.    Extraction of natural antioxidants (polyphenols, carotens, tocopherols) from food industry wastes with cloud point extraction using food grade surfactants. (2006). E. Katsoyannos, A. Chatzilazarou, O. Gortzi, S. Lalas, and E. Dourtoglou. 2nd International Congress of Bioprocesses in Food Industries (ICBF-2006). University of Patras, Rio-Patras, Greece (18th-21st June).
13.    Effect of essential oil of Citrus cinensis cv new hall – Citrus aurantium (indigenous in Greece) upon growth of Yarrowia lipolytica. (2006). O. Gortzi, S. Papanikolaou, S. Lalas, M. Galiotou-Panayotou and P. Mitliaga. International Congress and 54th Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant Research (GA 2006) Helsinki, Finland (29th August-2nd September).
14.    Μελέτες- χρήσεις φυσικών προϊόντων (πρόπολη και βασιλικός πολτός) Ελληνικής προέλευσης στην κοσμητολογία – αισθητική. (2006). Ο. Γκορτζή, Ι. Χήνου, Σ. Λαλάς, Β. Κεφαλά και Ε. Πρωτόπαπα. 2ο Συνέδριο ΕΠΕΑΕΚ Αρχιμήδης «Καινοτόμος Ανάπτυξη και Τεχνολογία: Ποσοτική και Ποιοτική Αντιμετώπιση». Αθήνα (22 ως 24 Νοεμβρίου).
15.    Απομόνωση αντιοξειδωτικών από αρωματικά φυτά Origanum dictamnus (άγριος και καλλιεργημένος) για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών. (2006). Ο. Γκορτζή, Ι. Χήνου, Σ. Λαλάς, A. Χατζηλαζάρου και Ι. Τσάκνης. 2ο Συνέδριο ΕΠΕΑΕΚ Αρχιμήδης «Καινοτόμος Ανάπτυξη και Τεχνολογία: Ποσοτική και Ποιοτική Αντιμετώπιση». Αθήνα (22 ως 24 Νοεμβρίου).
16.    Effect of essential oil of Citrus cinensis cv new hall – Citrus aurantium upon growth of Yarrowia lipolytica and Saccharomyces ceresiviae. (2007). S. Papanikolaou, O.Gortzi, E. Margeli, N. Niklis, P. Mitliaga, P. Diamantopoulou and S. Lalas. 5th International Congress on Food technology with the title «Consumer Protection through Food Process Improvement & Innovation in the Real World». Hellenic Association of Food Technologists (PETET). Θεσσαλονίκη (9-11 Μαρτίου).
17.    Extraction of natural antioxidants (polyphenols, carotens, tocopherols) from food industry wastes with cloud point extraction using food grade surfactants. (2007). E. Katsoyannos, A. Chatzilazarou, O. Gortzi, S. Lalas, and Sp. Konteles. 5th International Congress on Food technology with the title «Consumer Protection through Food Process Improvement & Innovation in the Real World». Hellenic Association of Food Technologists (PETET). Θεσσαλονίκη (9-11 Μαρτίου).
18.    Enhanced bioactivity of Citrus limon (Lemon Greek cultivar)extracts, essential oil and isolated compounds before and after encapsulation in liposomes. (2007). O. Gortzi, S. Lalas, J. Tsaknis, I. Chinou. International Congress and 55th Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant Research (GA 2007). Graz, Austria (2nd-6th September).
19.    Βελτιστοποίηση των Βιολογικών Δράσεων Αιθέριων Ελαίων Ελληνικών Αρωματικών Φυτών (Mελέτη βιοδραστικότητας αιθερίου ελαίου του Citrus limon, πριν και μετά από τον εγκλωβισμό σε λιποσώματα). (2007). Ό. Γκορτζή, Σ. Λαλάς, Π. Μητλιάγκα, Ν. Νίκλης, Π. Καμαρινού, Π. Πετρόπουλος, Ι. Χήνου. Παρουσίαση αποτελεσμάτων υποέργων του ερευνητικού έργου Αρχιμήδη ΙΙ του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας. Φλώρινα & Γρεβενά (29 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου).
20.    Hepatoprotective effect of Pistacia lenticus var. Chia total extract against carbon tetrachlorideinduced liver damage in rats. (2008). Mavridis S.K., Gortzi O., Lalas S., Paraschos S., Skaltsounis A.L., Pappas I.S. 7th Joint Meeting of AFERP, ASP, GA, PSE & SIF. Natural Products with Pharmaceutical, Nutraceutical, Cosmetic and Agrochemical Interest. Athenaeum Intercontinental. Athens Greece (3-8 August).
21.    Chemical composition biological activities of selected samples of propolis from South Greece (2010). Graikou K., Chinou I., Gortzi O., Lalas S. 58th International Congress and Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant and Natural Product Research, Βerlin, Germany (29 August- 2nd September).
22.    Εμπλουτισμός επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών σε φυσικά αντιοξειδωτικά (2010). Β. Αθανασιάδης, Σ. Λαλάς, Ό. Γκορτζή, Ι. Γιοβανούδης, Μ. Μπουνίτση και Ι. Τσάκνης. Ημερίδας με τίτλο "Νέες Τεχνολογίες στα Τρόφιμα" που οργανώθηκε από το "Εργαστήριο Ασφάλειας και Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών" του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγρο-οικοσυστημάτων (ΙΤΕΔΑ) στην Καρδίτσα (27-11-2010).
23.    Η αξία του τυποποιημένου προϊόντος στην επαγγελματική εστίαση (2011). Σ. Λαλάς. 1ο Συμπόσιο Βαλκανικών Χωρών Επαγγελματιών Επισιτιστικού Κλάδου στα πλαίσια της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων, Ποτών Μηχανημάτων & Εξοπλισμού (DETROP), Θεσσαλονίκη (10-03-2011).
24.    Extraction of tocopherols from olive mill wastewater using cloud point extraction. (2012). O. Gortzi, E. Katsoyannos, Ar. Chatzilazarou, V. Athanasiadis, I. Giovanoudis, E. Iliadou, Al. Papachatzis, and S. Lalas. 15th International Conference on Fat Soluble Vitamins, FSV 2012, Kalabaka, Greece (22-24 March).
25.    Development and evaluation of a novel membrane mimic system (PC/CHOL liposome- β-Lg formulation) for vitamin E delivery. (2012). M. Rovoli, O. Gortzi, S. Lalas and G. Kontopidis. 15th International Conference on Fat Soluble Vitamins, FSV 2012, Kalabaka, Greece (22-24 March). Η εργασία βραβεύτηκε από την La Société Francophone Vitamines et Biofacteurs (http://www.sfvb.org/).
26.    Preparation and characterization of Chios mastic gum fractions before and after encapsulation in liposomes by three different methods. (2013). O. Gortzi, V. Athanasiadis, S. Lalas, J. Tsaknis. 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Σύγχρονες Τάσεις στον Τομέα των Λιπιδίων» που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη και Τεχνολογία Λιπιδίων (Greek Lipid Forum). Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα (29 Mαρτίου).
Επιστημονικός/οι υπεύθυνος/οι
 
Ονοματεπώνυμο
email
Τηλέφωνο
Προσωπική Ιστοσελίδα, αν υπάρχει
Δρ. Σταύρος Λαλάς, Καθηγητής
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
24410-41082 εσ. 103
· Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας:
 http://www.teilar.gr/person.php?pid=97
· Academia: http://teilar.academia.edu/StavrosLalas
· Linkedin: http://gr.linkedin.com/pub/stavros-lalas/4b/6bb/179
Δρ. Όλγα Γκορτζή, Επίκουρη Καθηγήτρια
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
24410-41082 εσ. 109
· Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας:
http://www.teilar.gr/person.php?pid=224
· Academia: http://teilar.academia.edu/OlgaGortzi
Δρ. Αρσένης Τσιότσιας, Επίκουρος Καθηγητής
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
6984288955
http://www.teilar.gr/person.php?pid=320
Δρ. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
24410-
http://www.teilar.gr/dbData/Bio/pr-e31d3a96.pdf
Ιωάννης Γιοβανούδης, MSc, Καθηγητής Εφαρμογών
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
24410-41082 εσ. 104
http://www.teilar.gr/person.php?pid=98
Λοιπά Πρόσωπα του Εργαστηρίου
 
Κατηγορία

 
Ονοματεπώνυμο
e-mail
Τηλέφωνο
Προσωπική Ιστοσελίδα
Καθηγητής
Δρ. Νικόλαος Χουλιαράς
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2410-684277
 
Αναπληρωτής Καθηγητής
Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2410-684283
 
Αναπληρωτής Καθηγητής
Δρ. Άγγελος Παπαϊωάννου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2410-684448
Επιστημονικός Συνεργάτης
Δρ. Νικόλαος Γκουγκουλιάς
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2410-684439
 
Επιστημονικός Συνεργάτης
Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
6977501836
 
Ερευνήτρια
Δρ. Στυλιανή Χριστοφορίδου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
24410-41082
 
Ερευνητής
Βασίλειος Αθανασιάδης, MSc
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
24410-41082
Ερευνήτρια
Ελένη Δοβρίκη, MSc
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2410-684650

Επικοινωνία
  Τηλέφωνα Εργαστηρίου:
+30 24410 41082
Emails Εργαστηρίου:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Web Site Εργαστηρίου:
https://sites.google.com/site/deptfoodtech1/

Επικοινωνία

Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας

  • Διεύθυνση: Τ.Κ. 411 10, Λάρισα
  • Τηλ. Κέντρο: 2410 684200
  • Email: pr@teilar.gr
  • Fax: 2410 610803
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…